Waar beginnen met laminaat leggen?

Laminaat leggen is een klusje dat u prima zelf kunt doen. Zo kunt u mooi besparen op de kosten voor een nieuwe vloer. Nadat u een beginnetje heeft gemaakt, is het leggen van de rest van de laminaatvloer een fluitje van een cent. Alleen, waar moet u beginnen met laminaat leggen? In dit artikel legt Van der Weck Vloeren het uit. Lees verder!

1. Werk van links naar rechts

Wanneer u laminaat gaat leggen begint u altijd van links. De planken beschikken aan de rechter zijkant namelijk over een groef waar u eenvoudig de volgende plank op kunt leggen. Andersom gaat vaak niet, of zeer lastig. Leg de laminaatvloer daarom altijd van links naar rechts.

2. Begin met laminaat leggen bij de langste muur

Bij laminaat leggen is het aan te raden om bij de langste muur te beginnen. De reden is dat huizen zelden recht zijn. Wanneer u keurig op een half centimetertje vanaf de muur begint met leggen, dan kan het zomaar zijn dat u bij de muur aan de overkant schuin uitkomt. Laminaat is gelukkig eenvoudig bij te zagen zodat het past. Maar als het huis te schuin is, is er over een behoorlijke lengte duidelijk zichtbaar dat de naad van het laminaat schuin wegloopt. Door bij de langste muur te beginnen met leggen, eindigt u automatisch tegen een kortere muur waardoor het schuin weglopen minder goed zichtbaar is.

3. Leg de naad richting het licht

Laminaat legt u bij voorkeur richting het licht. De reden is dat de planken dan langer lijken en dat de naden minder opvallen. Natuurlijk bent u vrij om het juist andersom te doen. In dat geval lijken de planken uiteraard korter, maar in het geval van een lange smalle ruimte, zoals in een pijpenla, kan laminaat leggen in de breedte (dus niet richting het licht) toch een ruimtelijk effect opleveren, doordat de smalle ruimte dan bredere oogt, waardoor uw smalle kamer breder oogt.

Kortom: begin bij het leggen van laminaat bij voorkeur tegen de langste muur die richting het licht loopt. Start in de linkerhoek en leg de planken aan van links naar rechts. Dan is het leggen van een nieuwe laminaatvloer een klus die u prima zelf kunt doen.

Meer weten over laminaat leggen?

Heeft u een vraag over het leggen van laminaat? Of wilt u gebruik maken van onze legservice? Bel ons op 033-2584727 of stuur een e-mail naar info@vanderweckvloeren.nl. Natuurlijk kunt u ook onze showroom bezoeken. Dan kunt u meteen onze uitgebreide collectie laminaat en onze andere vloeren bekijken.