Waar moet u op letten bij het kopen van laminaat?

Waar moet u op letten bij het kopen van laminaat?

Laminaat is een van de populairste vloeren voor in huis. U vindt het terug in de woonkamer, de slaapkamer en ja, zelf is de badkamer. Deze vloer is verkrijgbaar in veel verschillende prints, waaronder: houtlook, betonlook en marmerlook. Er is dus ontzettend veel keuze, ook in kwaliteit. Met dit artikel helpt Van der Weck Vloeren u om de juiste laminaatvloer uit te zoeken. Hier zijn 5 dingen om op te letten bij het kopen van laminaat!

1. Welke kwaliteit laminaat

De ruimte waar de laminaatvloer komt te liggen bepaalt voor een groot deel welke kwaliteit u nodig heeft. Laminaat dat in de woonkamer ligt heeft vaak meer te lijden dan laminaat in de slaapkamer of op zolder. Dit vraagt dan ook om een hogere kwaliteit die er beter tegen bestand is dat er veel overheen wordt gelopen en een toplaag met een goede krasvastheid. Voor welke ruimte het laminaat geschikt is, staat altijd vermeld bij de productinformatie.

2. In welke ruimte komt de vloer te liggen?

Ook de ruimte waar het laminaat komt te liggen speelt een belangrijke rol. Verschillende ruimtes stellen verschillende eisen aan de vloer. Zo kunt u in een vochtige ruimte, zoals de keuken of de badkamer, het beste voor pvc-laminaat laminaat kiezen omdat dit waterbestendig is. En als u vloerverwarming heeft voor een laminaatsoort die de warmte goed doorgeeft.

3. De juiste ondervloer kiezen

Misschien nog wel belangrijker dan het laminaat zelf is dat u de juiste ondervloer koopt. De ondervloer heeft allereerst als doel om de onderliggende betonvloer te egaliseren, zo heeft het laminaat een vlakke ondergrond en wordt de klikverbinding minder zwaar belast. Ook beschermt de ondervloer het laminaat tegen vocht, temperatuurwisselingen en isoleert het tegen warmte, kou en geluid. En ook hier, als u vloerverwarming heeft: let erop dat de ondervloer hier geschikt voor is.

4. Koop altijd iets meer laminaat

Wanneer u laminaat koopt, is het slim om ervoor te zorgen dat u goed uitrekent hoeveel u nodig heeft en dan 10% extra te kopen. Dichte pakken kunt u immers altijd terugbrengen. Zo voorkomt u dat u tussen het laminaat leggen door terug naar de winkel moet om een extra pak te kopen; en dit vervolgens eerst weer 48 tot 72 uur moet laten acclimatiseren. Ook vermijdt u zo het risico dat de nieuwe pakken uit een andere batch komen en zo net een andere kleur hebben.

5. Hoe lang wilt u met het laminaat doen

Over het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het laminaat, hoe hoger de prijs. Als u net een huis heeft gekocht waar u zeker de komende 10 jaar wilt blijven wonen, kunt u gerust laminaat van een hoge kwaliteit kopen. Die investering haalt u er immers gemakkelijk uit, omdat u er zo lang plezier van hebt. Maar wanneer u huurt of binnen een aantal jaar verhuisplannen heeft, is een iets lagere kwaliteit laminaat misschien een betere optie.

Meer weten over laminaat kopen?

Bij Van der Weck Vloeren weten wij precies waar u op moet letten bij het kopen van laminaat. En beschikken we over een showroom met een ruim assortiment vloeren voor elke ruimte in huis. Kom langs, u bent van harte welkom! Voor het stellen van een vraag kunt u ons ook bellen op 033-2584727 of mailen via info@vanderweckvloeren.nl.