Toe aan nieuwe gordijnen? Kies de juiste soort!

Zeer groot aanbod

Overgordijnen, inbetweens, vitrages, etc. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Dat kunnen wij ons heel goed voorstellen, want er zijn ontzettend veel verschillende soorten gordijnen te verkrijgen. Welke het beste bij u past, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie. Wij zetten de meestgebruikte soorten gordijnen in Nederlandse woningen, en hun kenmerken, voor u op een rijtje.

Stijlvolle vitrages

Vitrages zijn lichte, doorschijnende gordijnen. Ze kenmerken zich door de dunne stof. Het licht kan gewoon door de stof heen schijnen. Vitrages zien we veel terugkomen in woonkamers. Ze zijn in heel veel verschillende kleuren en patronen te verkrijgen, en passen dan ook bij elk interieur. Zo zijn de gordijnen verkrijgbaar in moderne, klassieke, landelijke en vintage stijl. De unieke uitstraling van de vitrage zorgt direct voor flink wat sfeer in de ruimte.

Verduistering en isolatie met overgordijnen

Overgordijnen zijn weer gemaakt van een dikkere stof en zorgen daarom voor een verduisterend effect. Dit soort gordijnen wordt veel gebruikt in slaapkamers. Net als vitrages is er een groot aanbod aan kleuren en patronen. Ook voor kinderkamers zijn er genoeg vrolijke opties. Daarbij hebben de gordijnen een isolerende werking. Het felle zonlicht wordt in de zomer buiten gehouden waardoor de ruimte niet te veel opwarmt, terwijl in de winter de warmte binnen gehouden wordt. Bovendien profiteert u met de overgordijnen van een akoestische werking. De kamer zal dus niet meer hol klinken!

Inbetweens: combinatie van licht en privacy

Zoals de naam al suggereert, zitten de inbetweens een beetje tussen een gordijn en een vitrage in. Net als een vitrage zijn ze lichtdoorlatend en hebben ze geen verduisterend effect. Echter zijn ze ook niet doorschijnend, wat vitrages wel zijn. Daarom worden inbetweens vaak aangeschaft door mensen die een woning hebben met het woonkamerraam aan een drukke straat. Zo komt er toch nog genoeg licht de kamer binnen, maar kan niet zomaar iedereen naar binnen kijken.

De confectie van gordijnen

De confectie maakt het gordijn ten slotte helemaal af. Er zijn verschillende manieren om het gordijn te plooien. Dit draagt bij aan het bepalen van de lichtdoorlatendheid, en hoe het gordijn uiteindelijk valt. De verschillende opties voor plooien zijn:

  • Enkele plooi
  • Dubbele plooi
  • Enkele retour plooi
  • Wave-plooi
  • Zeilringen

Welke plooi het best bij uw gordijnen past, hangt volledig af van uw wensen en de stof waarvan het gordijn gemaakt is.

Vind het perfecte gordijn

Nu u alle informatie over de verschillende soorten gordijnen op een rijtje heeft, kunt u veel eenvoudiger een beslissing maken voor welk soort gordijn uw keuze uiteindelijk valt. Wilt u toch wat hulp van experts? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen! Bij Van der Weck vloeren vindt u de gordijnen die precies bij uw woning passen!