Hoeveel behang heb ik nodig?

behang van der weck vloeren

Hoeveel behang heb ik nodig? Deze vraag krijgen we vaker. Daarom vertelt van der Weck Vloeren u er hier meer over aan de hand van een simpele berekening.

Hoeveel behang heb ik nodig? Zo komt u eruit

Hoeveel behang heb ik nodig? Deze vraag krijgen we bij van der Weck vloeren vaker en dat begrijpen we ook maar al te goed. Het kan voor de gemiddelde doe-het-zelver dan ook zeker lastig zijn om dit te bepalen. Als het aankomt op de juiste hoeveelheid behang kiezen voor uw muur, is één ding het belangrijkste om te onthouden, en dat is “meten is weten”. Als u de hoogte en de breedte van uw muren in kaart heeft gebracht, kunt u redelijk eenvoudig uitrekenen hoeveel rollen behang u nodig heeft. In dit artikel vertelt van der Weck Vloeren u er meer over.

Leg de rolmaat maar klaar

Om te beginnen pakt u de rolmaat erbij en meet u de volgende dingen op:

  • De hoogte en breedte van uw muur
  • Eventuele oneffenheden
  • De lengte en breedte die uit één rol behang te halen zijn

Hiermee kunt u aan het rekenen slaan en bepalen hoeveel behang u nodig gaat hebben. Zitten er oneffenheden in uw muur? Bijvoorbeeld door het boren van gaten e.d.? Dan kunt u deze wegwerken door middel van muurvuller. U krijgt dan een optimaal resultaat als u gaat behangen.

Het aantal rollen berekenen

Het is goed om te beseffen dat de hoeveelheid behang die u nodig heeft, kan verschillen per type behang. In dit geval gaan we uit van effen behang. In de meeste situaties is dan één rol behang 10 meter lang en 53 cm breed.

Effen behang berekenen

Dan berekent u het beste eerst het aantal banen dat u nodig heeft. Deel de breedte van uw muur door de breedte van uw rol behang. Omdat u beter teveel kunt hebben dan te weinig, rondt u het resultaat naar boven af. Is uw muur bijvoorbeeld 3 meter (300 cm) breed? Dan wordt het 300 : 53 = 5,66. Afgerond komt dat neer op 6 banen.

Als we vervolgens uitrekenen hoeveel banen we uit een rol kunnen halen, krijgen we de volgende berekening. Stel dat uw muur 260 cm hoog is. Voor de zekerheid mag u daar 15 cm bij rekenen. U komt dan op 275 cm uit. Dan deelt u vervolgens de lengte van de behangrol door de lengte van uw muur. Bij 10 meter wordt dat dan 1000 : 275 = 3,63. Afgerond komt neer op 4 banen.

Nu kunt u het aantal rollen dat u nodig heeft uitrekenen door de breedte van uw muur te delen door de banen in de lengte van uw muur. U krijgt dan 6 : 4 = 1,5. U heeft dan afgerond 2 rollen behang nodig.

Meer informatie of advies?

Wilt u meer weten over behang en het berekenen van hoeveel behang u nodig heeft voor uw specifieke behangklus? Neem gerust contact met ons op. Bel naar 033-2584727 of stuur ons een mail via info@vanderweckvloeren.nl. Wij kunnen u uitstekend adviseren.